info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Islamic Heritage Project – Iszlám Örökségi Projekt a Harvard Egyetemen

A Harvard Egyetem az Islamic Heritage Project (IHP) keretei között igyekszik katalogizálni és digitalizálni több szász olyan iszlám vonatkozású kéziratot, térképet, s egyéb más szöveget, amelyek az egyetem méltán neves könyvtárának és múzeumának tulajdonát képezik, s mind ez idáig nem voltak elérhetőek online verzióban.

 

A digitalizált munkák között több igen ritkaságszámba menő, kivételesen jelentős anyagok is megtalálhatóak, amelyek immáron szabadon hozzáférhetőek az online olvasóközönség számára is.

Az IHP[1] digitalizáló munkájával karöltve dolgozik a szintén Harvard egyetemi Open Collections Program (OCP) is, s ennek a kooperációnak köszönhetően immáron összesen több mint 156 ezer oldalnyi anyag lett összegyűjtve s digitalizálva, amelyek között mintegy 280 kézirat, 275 nyomtatott szöveg és 50 darab térkép található. A digitalizált anyagok kronológiai keretei a 10. századtól kezdve a 20. századig átívelően egyaránt érintik az alábbi témaköröket:

  • Területi vonatkozásban: Szaúd-Arábia, Észak-Afrika, Egyiptom, Szíria, Libanon, Palesztina, Irán, Irak, Törökország illetve Dél, - Délkelet-Ázsia és Közép-Ázsia;
  • nyelvi vonatkozás: Elsősorban arab, perzsa és oszmán-török, illetve urdu, csagatáj, maláj, gujarati, egyes ind és nyugati nyelvek, továbbá;
  • főbb témák szerint: vallási szövegek és kommentárjaik, szúfizmus, történelem, geográfia, törvény és egyes tudományok (asztronómia, asztrológia, matematika, orvostudomány), továbbá költészet és irodalom, retorika, logika s filozófia. Kalligráfia, szótárak és nyelvtan, valamint biográfiák és önéletrajzok.

 

[1] A hivatalos oldalt lásd: http://ocp.hul.harvard.edu/ihp/ (Letöltés: 2016.09.28.)

 

Keletfényei

Ajánló