info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Német Könyvszakma Békedíja/ Friedenspreis des Deutschen Buchhandels (2015): Navid Kermani

A vallásközi párbeszéd kortárs jelentőségére utal az is, hogy a németországi Frankfurt városában nemrégiben (2015. október) adták át az igen illusztris díjnak számító, Német Könyvszakma Békedíja (Der Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) elismerést egy vallásközi dialógust szorgalmazó, perzsa felmenőkkel rendelkező muszlim írónak.

A díjazott az a Navid Kermani esztéta-író, aki munkásságával jelentős mértékben törekedik a vallásközi párbeszéd elősegítésére. Szellemiségét az egyetemes emberi méltóság, a különböző vallások és kultúrák tisztelete jellemzi, a „nyitott európai társadalmat, a menekültek védelmezését, és az emberiességhez való általános jogért küzdő” mentalitást testesíti meg.(1.) Der deutsch-iranische Autor Navid Kermani hat sich als Mittler zwischen dem Westen und der islamischen Welt einen Namen gemacht. Dafür wurde er jetzt mit dem Friedenspreis des Deutschen Buchhandels ausgezeichnet.
 
1., Az eredeti orosz nyelvű közlésben: „открытого европейского общества, которое дает защиту беженцам и возможности для гуманизма” amely idézet forrása: Немецкий исламовед награжден премией мира. Ислам для всех! 2015.10.20. Online: http://islam.com.ua/news/19965-2015-10-20-10-05-23; A díjat 1950-ben alapították azzal a céllal, hogy egyféle kulturális hídként funkcionáljon, amely egyben az egyetemes emberi értékeket is reprezentálja, napjainkra már nemzetközi elismertséggel rendelkezik ez a díj, amelynek díjazottjai között olyan nagyformátumú személyeket is megtalálhatunk, mint például Jürgen Habermas vagy Václav Havel.
 
A vonatkozó publikációmat lásd itt: FODOR, István: Ábrahám fiai. Barankovics, 2015.11.24. Online: http://barankovics.hu/cikk/vallas-es-tarsadalom/abraham-fiai

 

 

Ajánló