info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Islamic Heritage Project – Iszlám Örökségi Projekt a Harvard Egyetemen

A Harvard Egyetem az Islamic Heritage Project (IHP) keretei között igyekszik katalogizálni és digitalizálni több szász olyan iszlám vonatkozású kéziratot, térképet, s egyéb más szöveget, amelyek az egyetem méltán neves könyvtárának és múzeumának tulajdonát képezik, s mind ez idáig nem voltak elérhetőek online verzióban.

Bővebben...

Tudományszervezés és kiállítás - New exhibition! (Islamic Studies Library, McGill University)

Ahogy az antik világ hagyományait az iszlám átörökítette és a muszlim gondolkodás által egy sajátságos úton továbbfejlesztette, úgy a középkori Európa az iszlám aranykorának tudományos és kulturális eredményeinek hordozójává vált a matematika, geometria, filozófia, alkímia, csillagászat, orvoslás, zenék és művészetek, továbbá az irodalom területein egyaránt.

Bővebben...

Görög - Arab válogatott szöveggyűjtemény! (English version below)

Ez a honlap, egy átfogó gyűjteményt prezentál és tesz elérhetővé, az eredeti görög, és a fordított arab változatok, kommentárok párosításával. 

Az iszlám korai évszázadaiban, igen széles spektrumon virágzott, az antikvitás tudományos eredményeinek a lefordítása görögről- arabra, majd ezáltal tovább örökítve azokat Európa irányába, a tudományos és kulturális érintkezések magasiskolájaként. 

Bővebben...

8 találmány, amelyet az iszlám adott (át) az emberiségnek/8 Erfindungen, die wir Muslimen zu verdanken haben

A drezdai születésű Pegida mozgalom, amely önmagát "európai patriótának" definiálja, egy szélsőséges válasz a szélsőségre. Hétfőnként tartják a rendszeres demonstrációikat, amelynek alapvető célkitűzése, hogy megállítsa "Európa iszlamizálódását", amely meghatározás már önmagában is badarság és iszlamofób, tehát a szélsőségek egyik formája. Ugyanakkor, eme szélsőséges szerveződés is elfeledi, hogy eme térség (Közép-Európa) is milyen sokat köszönhet az iszlám világ tudományos és kulturális érdemeinek, illetve azok általi fenntartásának. Ezekről ad áttekintő exponálást eme cikk, s a citált tartalmak között, a kávétól kezdve az orvoslás/sebészet vonatkozó pontjain keresztül, a fogkefe alkalmazása is egyaránt megtalálható.

Bővebben...

Ajánló