info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Tüntetések Izrael-szerte az erőszak és az uszítások ellen / Thousands protest spike of violence in Israel :

„Lángok nyelték el az országunkat.” Fejezte ki véleményét Izrael elnöke Reuven Rivlin, majd így folytatta: „Az erőszak lángjai, a gyűlölet lángjai, a hibák az eltorzulások lángjai, és a félreértelmezett hité. Lángok, amelyek megengedik, hogy a Torah, a törvény, a moralitás és Izrael földje iránt érzet szeretet nevében vérontást lehessen végrehajtani.” (1.) Rivlin a kisebbségi jogok (elsősorban az izraeli arabok) élharcosa, ugyanakkor igencsak sajátságos nézeteket vall az egy államos megoldásról - kiválóan beszél arabul, s erőteljes fellépője az izraeli társadalmon belül tapasztalható arab/muszlim ellenességnek, amit egy 2014-es konferencián úgy fogalmazott meg, hogy „eljött az ideje annak, hogy elismerjük, hogy Izraelnek beteg a társadalma, amit kezelni kell.”  (2.)

Rivlin metaforikus nyilatkozata a gyűlölködés lángjának vonatkozásában, az utóbbi időszakban fokozottabbá váló szélsőséges tettekre utalt, mint például a 2015. július 31-ei terrorista merényletre, amelynek során a megszálló izraeli szélsőségesek felgyújtottak egy palesztin házat, melynek falai között a Dawabsheh család aludt. A terrorizmus áldozatai között egy 18 hónapos kisgyermek is volt, aki halálra égett.

Az emberi és polgári jogok jeles képviselője, az izraeli הַכְּנֶסֶת (Knesset) tagja Zehava Galon is aggodalmát fejezte ki a szélsőségesek térnyerése okán, s az zsidóság leplét magukra borító extrémisták terrorját azonosnak nevezte az „ISIS” terrorjával, akik ugyan ezt a leplet öltik magukra, csak az iszlámra hivatkozva. Az izraeli miniszterelnök politikájának értékelése során, annak szélsőséges attitűdjét is megvilágította: „Netanyahu karriert csinált abból, hogy az arabok és a baloldaliak ellen hergeljen.” (3.)

Izrael volt elnöke, Simon Peres tovább árnyalta a jelenlegi izraeli politika kondíciójának leírását.: „Nem tudom elhinni, hogy ilyen [mély] szakadékot értünk el. Ezen az estén a függetlenség harcáért gyűltünk össze – Izrael függetlenségéért az őrülettől és az őrült emberektől. Ez nem baloldali és jobboldali felek közötti meg nem állapodásról szól, hanem arról a mély harcról, amely a lelkiismeretesek és a lelkiismeret hiányosok között zajlik. ” (4.)

1., HASSON, Nir – LIOR, Ilan – SHPIGEL, Noa: Thousands Across Israel Protest Violence, Incitement. Haaretz, 2015.08.01. Online: http://www.haaretz.com/news/israel/1.668933

2.,The Jerusalem Post: President Rivlin: Time to admit that Israel is a sick society that needs treatment. JPOST, 2014.10.19. Online: http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/President-Rivlin-Time-to-admit-that-Israel-is-a-sick-society-that-needs-treatment-379223

3.,HASSON– LIOR– SHPIGEL, Haaretz, 2015.08.01.

4., DVIR, Noam – YANOVSKY, Roi – RAVED, Ahiya – MORAG, Gilad: Anti-violence rallies throughout Israel after acts of nationalist, homophobic terrorism. Ynet News, 2015.08.01. Online: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4686335,00.html

Picture: Thousands of Israelis attend an anti-violence and anti-homophobia rally in Jerusalem, on August 01, 2015. / Kép: Több ezren vonultak Jeruzsálem utcáira, hogy az erőszak és a homofóbia ellen tüntessenek, 2015.08.01.-én.

Ajánló