info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Ferenc Pápa: Hivatalosan elismerve Palesztina, mint Állam (/Le Saint-Siège va signer un accord officiel avec l’Etat de Palestine/Vatican recognises state of Palestine in new treaty)

Az egyre inkább erősödő folyamat, miszerint Palesztina mint állam legyen elismerve, és akként kezelve lassan közeledik a megvalósuláshoz, május 13-án Ferenc pápa bejelentette, hogy a Vatikán által megköttetett új szerződés értelmében Palesztina államiságának elismerése hivatalosan is megtörtént.

A legjelentősebb faktor, hogy Palesztina állama el lett ismerve, hogy a jelenlegi izraeli kormányzat tovább folytatja a gázai övezet elleni terrorját, amely már olyan méretű nemzetközi frusztrációt és ellenszenvet indukált, hogy egyre erősebbé válik az Izrael politikája ellen fellépő hangok ereje.

Ugyan az USA még kiáll Izrael mellett, de már egyre jobban hidegülnek el a kapcsolataik, aminek egyik állomása volt, hogy a Netanyahu újraválasztását követően, az USA kilátásba helyezte, hogy a két állam viszonyát újradefiniál(hat)ják.  (1.) (Nyilván attól függően, hogy milyen irányt vesz az izraeli politika a palesztin kérdés ügyében.)

Ferenc pápa szimbolikus kijelentése, sokkalta több, mint egyszerű szimbólum. A pápa szava és szerepe (a pápaság) régi erejének fényét kezdi újra magára ölteni, ugyanakkor széleskörű és releváns diplomácia politikát is folytat, amely a globális megbékélést szolgálja, gondoljunk csak az évtizedes Kuba – USA ellentét feloldásában játszott szerepére, és ennek a folyamatnak a részét képezvén került sor Palesztina államiságának az elismerésére is. Az egyezmény kitér a palesztin területen élő katolikusokra is, ugyanis a vallási türelmet és a vallások közötti békés együttélést is magába foglalja. (2.)

 

Le Saint-Siège va signer un accord officiel avec  l’Etat de Palestine.

Le Vatican s'apprête à signer avec «l'État de Palestine» un accord sur les droits de l'Église catholique dans les territoires, confirmant sa pleine reconnaissance de la Palestine, alors que les négociations sur un accord similaire avec Israël piétinent. Le document, qui doit encore être signé, exprime le soutien du Vatican à une solution de « la question palestinienne et du conflit entre Israéliens et Palestiniens dans le cadre de la formule de deux États », a précisé Mgr Antoine Camilleri, chef de la délégation du Saint-Siège, dans un entretien au quotidien du Vatican, l’Osservatore Romano. « Oui, c’est une reconnaissance de l’existence de l’État », a ajouté le porte-parole du Vatican, Federico Lombardi.

 

Vatican recognises state of Palestine in new treaty

The Vatican formally recognized the state of Palestine in a new treaty, finalized on Wednesday. The treaty, which follows a decision in 2012 by the United Nations General Assembly to recognize a Palestinian state, is the first legal document negotiated between the Holy See and the Palestinian state. Pope Francis is due to meet Palestinian President Mahmoud Abbas this weekend, when two new saints from the Holy Land will be canonized.The treaty, not yet signed, makes clear the Holy See has switched its diplomatic relations from the Palestinian Liberation Organization to the state of Palestine.

 

1., Le Figaro: Le Vatican va reconnaître l'État palestinien. Le Figaro.fr, 2015.05.13. Online: http://www.lefigaro.fr/international/2015/05/13/01003-20150513ARTFIG00384-le-vatican-va-reconnaitre-l-etat-palestinien.php; JFJFP: Vatican recognises Palestine state in new treaty. Jews for Justice for Palestinians, 2015.05.14. Online: http://jfjfp.com/?p=71697

2., Le Monde: Le Vatican reconnaît l'Etat palestinien. Le Monde.fr, 2015.05.13. Online: http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2015/05/13/le-vatican-reconnait-l-etat-palestinien_4633043_3218.html

Ajánló