info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Tüntetések Izrael-szerte az erőszak és az uszítások ellen / Thousands protest spike of violence in Israel :

„Lángok nyelték el az országunkat.” Fejezte ki véleményét Izrael elnöke Reuven Rivlin, majd így folytatta: „Az erőszak lángjai, a gyűlölet lángjai, a hibák az eltorzulások lángjai, és a félreértelmezett hité. Lángok, amelyek megengedik, hogy a Torah, a törvény, a moralitás és Izrael földje iránt érzet szeretet nevében vérontást lehessen végrehajtani.” (1.) Rivlin a kisebbségi jogok (elsősorban az izraeli arabok) élharcosa, ugyanakkor igencsak sajátságos nézeteket vall az egy államos megoldásról - kiválóan beszél arabul, s erőteljes fellépője az izraeli társadalmon belül tapasztalható arab/muszlim ellenességnek, amit egy 2014-es konferencián úgy fogalmazott meg, hogy „eljött az ideje annak, hogy elismerjük, hogy Izraelnek beteg a társadalma, amit kezelni kell.”  (2.)

Bővebben...

A Deir Yassin mészárlás, 1948. április 9./ Deir Yassin Massacre – April 9, 1948

Deir Yassin egy kicsiny palesztin falu volt, közel azon területhez, amely a létrehozandó zsidó állammal volt szomszédos, ugyanakkor stratégiailag releváns területen feküdt.  1948. április 9.-én erőteljes támadás érte a falusiakat, a terror eszközét is nyíltan (szükségesnek tartó és) vállaló szélsőséges Irgun (אִרְגּוּן) militáns csoportosulás részéről. Az erőszakos támadás eredményeképpen, több mint 100 palesztin nő- férfi- gyermek esett áldozatául a kegyetlen mészárlásnak. (1.) Számos kortárs zsidó személyiség (pl.: Martin Buber, Albert Einstein) mélyen elítélte ezt a mészárlást.

Bővebben...

Jeruzsálemi muszlim temető meggyalázása / The Israel regime has built a nightclub on a historic Muslim cemetery in East al-Quds:

Palesztina földjének, Izrael általi erőszakos megszállásának újabb áldozatává vált az iszlám egyik legszakrálisabb helyszíne, az al-Quds-i (arabul: القدس, Jeruzsálem) muszlim temető, amely számos mélyen tisztelt korai muszlimnak – közöttük vannak olyanok, akik még Mohamed kompaniájához is tartoztak – adott örök nyughelyet. (1.)   A kiemelt tisztelettel övezett, al-Quds-i temető szisztematikus deszakralizálását követően, a megszálló izraeli hatalom többek között kávézót és szórakozó helyet tervez nyitni. (2.)

Bővebben...

A 2014-es évben, több palesztint ölt meg Izrael, mint a ’67-es háború óta bármikor, közli az ENSZ Humanitárius Ügyekért felelős szerve.(1.)

Israeli forces have continued with systematic attacks against Palestinian civilians and their property in the occupied Palestinian territories. 

A számok magukért beszélnek: Több mint 2300 halott (amelyek között mintegy 1500 a civil!), és több mint 17 ezer sérült. A gázai humanitárius katasztrófa kialakulásának (és napjainkig tartó jelenlétének) az elmúlt év derekán, július és augusztus folyamán kirobbant konfrontálódások a legfőbb okai, amely folyamat továbbra is csak eszkalálódik. Az egyik legtöbb atrocitással telített területek közé sorolható Kelet-Jeruzsálem, illetve a West Bank területei. (2.)

Bővebben...

Ferenc Pápa: Hivatalosan elismerve Palesztina, mint Állam (/Le Saint-Siège va signer un accord officiel avec l’Etat de Palestine/Vatican recognises state of Palestine in new treaty)

Az egyre inkább erősödő folyamat, miszerint Palesztina mint állam legyen elismerve, és akként kezelve lassan közeledik a megvalósuláshoz, május 13-án Ferenc pápa bejelentette, hogy a Vatikán által megköttetett új szerződés értelmében Palesztina államiságának elismerése hivatalosan is megtörtént.

A legjelentősebb faktor, hogy Palesztina állama el lett ismerve, hogy a jelenlegi izraeli kormányzat tovább folytatja a gázai övezet elleni terrorját, amely már olyan méretű nemzetközi frusztrációt és ellenszenvet indukált, hogy egyre erősebbé válik az Izrael politikája ellen fellépő hangok ereje.

Bővebben...

Értekezés a gázai civil családokról:

Egy nemzetközi mozgalom, a „Visszatérés Palesztinába” (1.)(„Возвращение в Палестину”/ Return to Palestine) tűzte zászlajára azt a célt, hogy egy olyan átfogó humanitárius kezdeményezést indítson el, amely Gáza lakosságának, élhető körülményeket tud biztosítani.

Bővebben...

Nakba: A palesztin katasztrófa, 1948. május 15.

1948, Izrael létrejöttének éve, amit a függetlenség eseményeként is szoktak ünnepelni, ugyanakkor a „függetlenség érméjének” másik oldalán a palesztinok elleni támadás véres emléke vésődött, aminek során több száz arab falu vált semmissé, illetve elnéptelenedetté vagy pedig erőszakosan megszállttá, amelyek nevét oktrojált módon megváltoztatták. Legalább 700 ezer palesztint üldöztek el a szülőföldjükről.[1]  Ez lett az a palesztin katasztrófa, amit Nakba-nak  (يوم النكبة ) nevezünk.[2]

Bővebben...

A média képmutatása: 17 gázai újságíró legyilkolása Izrael által, 2014./ Media hypocrisy: 17 journalists massacres by Israel in Gaza, 2014.

We are all against the terrorist attack of Charlie Hebdo. The 4 satirist cartoonists who were killed are now beacons for freedom of speech. But what about the freedom of speech of the 17 journalists killed in Gaza while trying to spotlight the truth of Israel's war crimes?(1.)  What about the freedom of life of the killed gazan children? People are calling for the freedom to insult while people in Palestine just want basic freedoms of shelter and food.

Bővebben...

Ajánló