info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

FEKETE, Liz: A Suitable Enemy: Racism, Migration and Islamophobia in Europe. Pluto Press, 2009.

A szerző, Liz Fekete kutatási területei a rasszizmus, az iszlamofóbia és a nemzetbiztonsági kérdésekre vonatkozó jogszabályok vizsgálatára fókuszál.  Ez a munka egy több, mint másfél évtizedes kutatás formába öntése, amely elsősorban az EU bevándorlási, menekültügyi, faji és a biztonsági előírásira reflektál igen mélyrehatóan.

 

Keletfényei

Részletesen exponálja, hogy milyen problematikákkal küzd az EU tagországai a különféle migrációs politikákat illetően, továbbá azt is, hogy ezen jogalkotási formulákon keresztül, a terrorizmus elleni küzdelem zászlaja alatt, hogyan próbálják a nem kívánatos bevándorlókat és menekülteket a határokon kívül tartani. Majd tovább fejtve a következményeket, érzékelteti azt is, hogy ezen politikák igencsak kontra produktívak, mivel elősegítik a dehumanizációs folyamatokat, amelyekkel karöltve erősödik a rasszizmus, illetve az iszlamofóbia is. A könyv egyik markáns szeletét képezi a kortárs xenorasszizmus jelenségének érzékletes prezentálása is.

Recepció: Avery Gordon, Californiai Egyetem, Szociológiai tanszékének vezetője: "A könyv kiválóan mutatja meg, hogy szélsőjobboldali erők, hogy ragadták magukhoz a kezdeményezést, a migránsokat és a menedékkérőeket ábrázoló portré megfestésének vonatkozásában, miszerint azok csak veszélyeztetik az európai biztonságot, identitást és prosperitást."

 

Liz Fekete is one of the best analysts of the complexities of racism in Europe today. In showing how racism has been profoundly impacted by Islamophobia, the War on Terror, and by a 'xeno-racism' directed at undocumented migrants and asylum seekers, A Suitable Enemy is the major work we've been waiting for. An enormously accomplished and important book.

Professor Avery Gordon, Department of Sociology, University of California:  "A Suitable Enemy shows how the extreme right captured the political initiative by portraying immigrants and asylum seekers as a threat to European security, identity and prosperity. Liz Fekete presents an important analysis that should be used by anyone concerned about the real threats to human rights and democracy today."

 

Tartalom/ Contents:

 

Acknowledgements
Foreword by A. Sivanandan
Introduction
Xeno-Racism and the Security State
1. The Emergence of Xeno-racism
2. Anti-Muslim Racism and the Security State
Islamophobia and Accusatory Processes
3. Enlightened Fundamentalism? Immigration, Feminism and the Right
4. The New McCarthyism
Detention and Deportation
5. The Deportation Machine
6. 'Speech Crime' and Deportation
The fight for Civil Rights
7. They Are Children Too
8. Islamophobia, Youth Resistance and the Meaning of Liberty
Notes to the text
Index

 

A szerzőről: Liz Fekete az  Institute for Race Relations intézmény vezetője. Jelen munkája mintegy 16 évnyi gondos kutatás, illetve személyes anti-rasszista tevékenységei (igazságos bánásmód az Egyesült Királyságon belüli bevándorlók és menedékkérők irányába) során szerzett tapasztalatainak formába öntött eredménye. Fekete a 2001. szeptember 11-ei merényletek és az azt követő iraki invázió kontextusában, pontosabban megfogalmazva, az azok következtében egyre inkább teret nyerő és szélesedő európai iszlamofóbia jelenségét igyekszik mélyrehatóan feltárni és értelmezni.

Ajánló