info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

MERI, Josef W.: The Cult of Saints among Muslims and Jews in Medieval Syria (Oxford Oriental Monographs). Oxford, 2002.

(English version below - Book Review) Könyvajánló, amely egyben a hajdan volt dicső Szíria, vallásilag sokszínű, és flexibilisen toleráns voltát is prezentálja, ahol a vallási kultúrák és a tudomány karöltve élték mindennapjaikat:

Keletfényei

Jelen könyv a középkori Szíria - és szélesebb kitekintésben az egész Közel-Kelet - területén élt muszlimok s zsidók vallási életében megtalálható szentkultusz milyenségét járja körül. A szerző igyekszik feltárni a vallásosság általános megélését, megjelenésének formáit, illetve jelentős adalékként szolgál az Ábrahám vallások (zsidóság-kereszténység-iszlám) közötti testvéri kapcsolatok örökségének a megismertetéséhez. 

A szerző munkáját széles körű forráshasználat jellemzi,  amelyek között útinaplók, hagiográfiai és földrajzi munkák s leírások, zarándoklatokkal kapcsolatos útmutatások, történeti források és életrajzok egyaránt megtalálhatóak. Ezen források szakszerű felhasználásával Meri sikeresen megtudja világítani azt a  vibráló vallási kultúrát, amelyben a szentek irányába szignifikáns tisztelet irányult, s a szakrális zarándoklatok és szentélyek meglátogatása is elementáris jelentőséggel bírt ezen lelkiség szellemében.

This book examines the cult of saints among Muslims and Jews in Medieval Syria and the Middle East. Meri describes the practices of "living religion" and explores the common heritage of Christianity, Islam, and Judism. Photographs as well as a map of pilgrimage sites in Damascus enhance the text.

Ajánló