info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Suzanne Barakat: "Az iszlamofóbia ölte meg a testvéremet. Legyen vége a gyűlölködésnek!" [Islamophobia killed my brother. Let's end the hate.]

Az észak-karolinai Chapel Hill városában 2015. február 10-én három fiatal muszlimot gyilkolt meg Craig Stephen Hicks, amely tragikus esetről és annak körülményeiről igen szelektív megközelítésű médiabeli reprezentáció volt megfigyelhető. Az esetről lásd a Kelet Fényei weblapon megjelent írásomat.[1] A merénylet egyik áldozatának (a fogorvos Deah Barakat) testvére, Suzanne Barakat 2016. november 7-én a TED által szervezve tartott előadást: "Islamophobia killed my brother. Let's end the hate" ("Az iszlamofóbia ölte meg a testvéremet. Legyen vége a gyűlölködésnek!") címmel.

Bővebben...

Kenyai muszlim vallási vezetők és a „Béke Karaván” (Muslim clerics launch "Peace Caravan")

Kenya fővárosában, Nairobi utcáin – a lokális muszlim közösség szervezésében – 2015 augusztusának utolsó napjaiban került megrendezésre a terrorizmus elleni küzdelem és a fiatalok szélsőségesedése ellen fellépő „Béke Karaván” (караван мира) rendezvény. Érdemes megemlíteni, hogy ez a prevenciós célzattal is rendelkező kezdeményezés nem egyszeri megrendezésű volt, hanem egyféle „utazó karavánként” funkcionálva, számos városba látogat el, hogy a fiataloknak a hit igazi jelentőségét bemutassa és a harmóniára, illetve a békére való törekedést szolgálja.

Bővebben...

A Boko Haram materiális léte, amely teljesen elutasítja az iszlámot

/ The Nigerian terrorist group that kidnapped hundreds of schoolgirls has nothing to do with Islam, and it’s grotesquely irresponsible of the media to suggest it does.:

Igen sokatmondó a Boko Haram képmutató és aljas természetéről az a nemrégiben kiadott katonai sajtóközlemény, amelyben a nigériai hadsereg ezredese így fogalmazta meg a tapasztalatait.: „A nigériai hadsereg által elfogott legtöbb Boko Haram terrorista nem tudja elolvasni a Szent Qur'ān-t, sőt egyesek még az első fejezetét, a Sūrat al-Fātiḥah-t sem tudják recitálni, ugyanakkor mégis azt akarják állítani, hogy egy ’Iszlám Államot’ szeretnének létrehozni.” (1.) 

Bővebben...

Khashoggi a szaúdi progresszivitás elkötelezett úttörője és a wahhābiyyah térnyerése Indiában

Jamal Khashoggi elismert szaúdi újságíró, politikai elemző, volt nagykövet az Egyesült Államokban. Számos arab-afrikai ország tudósítója, egyben a kortárs Szaúd-Arábia megreformálásának akkurátus szószólója, akinek egy 2015. július eleji előadását törölték a szaúdi hatóságok, mivel annak a címét a – 2015. január végén – elhalálozott szaúdi királyra nézve dehonesztálónak minősítették.

Bővebben...

Ajánló