info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Andalúzia kalligrafikus művészete/ Andalusian art, Islamic architecture and heritage in Spain.

Forrás: La esencia de Al-Ándalus. Online: http://laesenciadealandalus.blogspot.com.es/2014/06/caligrafia-andalusi.html 

A blogbejegyzés írója helyesen rámutat arra, hogy az iszlám művészet, milyen szignifikáns jelleggel hat(ott) a mai andalúziai kultúrára. Továbbá, érzékelteti azt is, hogy az iszlám kalligráfiának milyen sajátságos szerepe, jellege van az ember - Isten közötti kommunikáció színterén. A kalligráfia relevanciája, igen gyors léptékben szélesedett, és lett a kulturális örökség markáns eleme, amely nem csak a könyvek ékes lapjait, hanem az építészet cizelláltságát is markánsan áthatotta (napjainkig is).

A kalligráfia, egyben ornamentikai és ikonográfiai funkcióval is bír, amelynek elsődleges feladata, hogy az Isteni üzenetet, útmutatást hordozzák és közvetítsék. Andalúzia (arabul: al-ʼAndalus) földjén, az iszlám uralma alatt, a (multi)kulturális és tudományos fejlődés magasiskolája indult meg növekedésnek, amely elévülhetetlen eredményeket hagyott hátra az utókorra. 

Kép/Picture: 1. 12th century Qur'an from Andalusia (Spain)/ XII. századi Qurʼān részlet Andalúziából (Spanyolo.) 2. Enameled gold belt buckle, Spain, ca. 1300-1400 A.D. The Museum Of Islamic Art, Qatar./ Zománcozott-arany övcsat, megkzelítőleg 1300-1400 körül készült. Jelenleg, Katarban, Az Iszlám Művészeti Múzeumban található.

 

 

Ajánló