info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

A quettai (Pakisztán) kórháznál végrehajtott merénylet margójára

Sajnálatos módon továbbra is az tapasztalható, hogy a világ jelentős része továbbra sem akar tudomást venni és megemlékezni arról a több mint 70 pakisztáni civil haláláról, akik  egy 2016. augusztus 8-ai bombamerényletben vesztették életüket Quetta városának egyik kórházának területén.

 

A merényletről készített első rövid összefoglaló leírásom[1] óta eltelt négy nap, s azóta pár új információ is napvilágot látott, ámbár azóta sem mondható el, hogy a nemzetközi felháborodást fókuszába került volna Quetta városának súlyos következményekkel járó merényletet szenvedett civil kórháza.

Augusztus 9-én jelent meg egy cikk a The Washington Post online felületén az alábbi címmel, amely érzékletesen reprezentálja a robbantás következményeinek súlyosságát: „Egy teljes generációnyi ügyvéd lett meggyilkolva Pakisztán egyik városában.[2] Az, hogy a meggyilkolt civilek között jelentős számban voltak ügyvédek külön megemlítést igényel, mivel Quetta városa annak a Balōčistān (Beludzsisztán) tartománynak a központja, ahol a jogi igazságszolgáltatásra fokozott szükség van, hiszen a nevezett tartomány súlyos problémákkal terhelt; a szeparatista lázongásokon[3] keresztül (ami súlyos belbiztonsági tényező), az inkompetens politikai vezetés korrumpálódottságán át az újságírók többszöri alkalommal visszatérő elrablásáig bezáróan. (Érzékletes az a tény is, hogy külföldi újságírók számára gyakorlatilag lehetetlen a tartományba való belépés elérése.) Érdemes azt is megemlíteni, hogy az áldozatok egy gyilkossággal kapcsolatos megemlékezés okán gyűltek össze, ahol a tartományi jogi tanács volt vezetőjére emlékeztek meg[4]  az erőszak és az igazságtalanság elutasítása mellett, akit a quettai merénylet előtti órákban öltek meg.

Keletfényei

A merénylet egyik túlélője – aki egyben a tartomány jogi tanácsának tagja – Barkhurdar Khan a támadást követően így nyilatkozott: „Az összes, ismétlem az összes tapasztalt és gyakorló jogi képviselő és ügyvéd meghalt a mai nap során. Legtöbbjük első generációs jogászok voltak. A tragédia látványát és ezt a veszteséget nem lehet szavakba önteni.[5] Az, hogy a város (és egyben a tartomány is) gyakorlatilag egy generációnyi jogászt vesztett el – akikre igen nagy szükség van – ráadásul, hogy a merénylet egy civil kórháznál történt még hatványozottabban kellett volna, hogy a nemzetközi felháborodást és figyelmet kiváltsa, de a csúf valóság az, hogy a tragikus következményekkel járó quettai merénylet továbbra is nemzetközi szintű (zsurnalisztikai és politikai) ignoráció alatt áll. Úgy látszik, hogy Pakisztán és maga a térség továbbra is az egyik legkevesebb nemzetközi ingert és szolidaritást kiváltó háborús övezete a világnak. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a pakisztáni újságíró, Kunwar Khuldune Shahid a már említett inkompetens pakisztáni politikai és katonai vezetés képmutatását és eredménytelenségét is erőteljesen ostorozza, amit egyenesen siralmasnak nevezett. Példaként említi a pakisztáni hadsereg vezetőjének Raheel Sharifnak az egyik nyilatkozatát, amelyben arról szólt, hogy az országban milyen sikeresek a terrorellenes műveletek, s éppen azon a napon tette Sharif ezt a nyilatkozatát, amikor a quettai mészárlás történt.[6] De azt is sérelmezi, hogy a kormányzat sokkalta inkább foglalkozik a kínai financiális beruházásokkal, mint a tartományban élők sorsával.

Keletfényei

Mindezek mellett szükséges az is, hogy a terrorizmussal kapcsolatos eltérő percepciókról is említést tegyünk, annak tudatában is, hogy ezen írás vonatkozásában már történt utalás erre a tényezőre. A már citátum alá vett Shahid is külön kitér arra, hogy a nemzetközi terrorizmus sikerességének egyik fő melegágya – s gyakorlatilag kiszolgálója – többek között az a differenciált megközelítés[7] is ahogy a világ különböző részein végrehajtott terrorista eseményeket, illetve azok gyakoriságát kognitív és emocionális értelemben dekódoljuk, ezáltal pedig akarva-akaratlanul is relativizáljuk az egyes merényletek súlyát, amivel pedig a szélsőségesek pszichológiai hadviselésének válunk áldozatává úgy, hogy egyben ki is szolgáljuk azokat. Másként megfogalmazva, a szélsőséges entitások úgy tudják elérni pszichológiai céljaikat, hogy kognitív szinten nem is ismerjük fel azokat. (A Dāʻish globális terrorista tevékenységeivel kapcsolatos eltérő percepciók eklatáns példázata a fentebb leírtaknak.)

 

[1] Az általam készített leírás elérhetősége: Fodor, István:  A szélsőségesek pakisztáni jelenléte – Quetta kórháza elleni merényletről. Keletfényei (facebook verzió), 2016.08.09. Online: https://www.facebook.com/keletfenyei/photos/a.1453684198238832.1073741829.1448963528710899/1734405010166748/?type=3&theater

[2] Bearak, Max: An entire generation of a city’s lawyers was killed in Pakistan. The Washington Post, 2016.08.09. Online: https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/08/09/an-entire-generation-of-a-citys-lawyers-was-killed-in-pakistan/

[3] FAZ: Bombe reißt Dutzende Menschen in den Tod. Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2016.08.08. Online: http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/asien/pakistan-terror-anschlag-vor-krankenhaus-in-quetta-14377242.html; A citált linken a quettai merénylet helyszínén készült német nyelvű videofelvételes tudósítás is megtekinthető.

[4] Ezért volt számos jogász a helyszínen. Shahid, Kunwar Khuldune: I live in Pakistan and was astounded by the lack of a global reaction to the hospital bombing here this week. Independent, 2016.08.12. Online: http://www.independent.co.uk/voices/i-live-in-pakistan-and-was-astounded-by-the-lack-of-a-global-reaction-to-the-hospital-bombing-here-a7185281.html?cmpid=facebook-post; Le Monde: Au Pakistan, un attentat fait au moins 70 morts dans un hôpital. Le Monde, 2016.08.08. Online: http://www.lemonde.fr/asie-pacifique/article/2016/08/08/attentat-meurtrier-contre-un-hopital-au-pakistan_4979678_3216.html

[5] Bearak: The Washington Post, 2016.08.09.

[6] Shahid: Independent, 2016.08.12.

[7] Shahid: Independent, 2016.08.12.

Ajánló