info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Jemen szenvedése: A háború áldozatai, és a kormányerők lépései:

A jemeni háború jelen fázisában, a kormányerők újfent koordinálásuk alá tudták venni az átmeneti fővárosnak kikiáltott ʻAdin-t (Áden), amit követően az elüldözött Hadi elnök a kikötővárosba való visszatérést, és a szükséges stabilizálási eljárások kivitelezését határozta el. („Изгнанный президент Абд-Раббу Мансур Хади дал поручение о возвращении группы в Аден с целью восстановления ситуации в сфере безопасности и стабильности, а также формирования государственных институтов в стране”)[1.] 

A dél-arábiai konfliktus is súlyos és sokrétű terheket ró a civilek vállára, ugyanis a lakosság nagy része olyan elementáris szükségletekben szenved hiányt, mint a vízellátás kérdése a forró Jemen földjén, avagy az élelemhiány vészesen nagy méretű jelenléte, hiszen mintegy 13 millió embernek indukál napi szintű ellátásbeli problémákat.

Bővebben...

A jemeni kérdés átformálhatja-e a Közel-Kelet geopolitikai térképét? Graham E. Fuller geopolitikai elemzése

A szaúdi média nagy propagandát kreált a sunnīta koalíció feladatának, miszerint az egyre jobban izmosodó „iráni és shīʿah fenyegetést” el kell hárítania Jemenben. Ugyanakkor, két sunnīta állam visszakozott a katonai beavatkozástól, Törökország és Pakisztán. Az köztudott, hogy Törökország, Irán és Pakisztán nem arab országok a Közel-Keleten. A térség konfrontálódásainak mezsgyéjén, az arab-nem arab blokkok oppozícióját is látnunk kell! A két „tábor” szembenállása, meghaladja az ideológiai érdekeket, mivel az átformálódó hatalmi berendezkedés újra tudná írni a térség geopolitikai térképét, amelyben ez az új „blokk” egy viszonylagos 'jó' kapcsolatot tartana fent, amely szignifikáns kihívást jelentene a hatalmi pozícióinak megtartására törekedő Rijáddal szemben. 

Bővebben...

Ajánló