info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Oszmán-kori rendeletek egy boszniai múzeum falai között.

Szarajevó egyik legősibb ortodox temploma, amely mára múzeummá avanzsált, értékes kincseket rejt a falai között: 5 db. Oszmán-kori rendelet 'került a felszínre', amelyek a XV.-XIX. század között fogantak, s jelentőségük súlyát érzékeltetve jegyezte meg Valdislav Topalovic, hogy „ezek a történelmi bizonyságok azok, amelyek a szultán udvara és az ortodox templom közötti kapcsolatról árulkodnak”. Többek között, az 1695-ös szultáni dekrétum is ezen rendeletek sorai között van, amelynek keretein belül, a szultán betiltotta az alkohol értékesítését.

 

A szóban forgó múzeum, amely eredetileg Mihály és Gábriel arkangyal tisztelete céljából lett emelve, egyike azon szarajevói imaházaknak, amely számos felbecsülhetetlen értékű ortodox- keresztény ikont, s különféle szakrális tárgyat őriz meg a homályba feledéstől, az utókor számára.

 

Forrás: Ottoman decrees preserved in Bosnian Museum. Hürriyet Daily News, 2015.04.17. Online: http://www.hurriyetdailynews.com/ottoman-decrees-preserved-in-bosnian-museum----.aspx?pageID=238&nID=81136&NewsCatID=375

Ajánló