info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

A boszniai háború emlékezete: Gyermeki sorsok egy múzeum szemüvegén keresztül

Szarajevó városában egy állandó múzeumi kiállítás nyílt azon gyermekek emlékére, akik a boszniai háború alatti pusztulás elszenvedői voltak, a kiállítás ezáltal is igyekszik emléket állítani a gyermekeknek és egyben figyelmeztetni, hogy a gyermekek az egyik legkiszolgáltatottabb részese a kegyetlen vérontásoknak (ahogy ez napjainkban is megfigyelhető). A moving exhibition of mementoes of children who lived through the war has opened in Sarajevo to document the specific experience of children in conflict. The War Childhood Museum will highlight the stories of children through personal stories and objects. 

Bővebben...

Az elvtelenség ára - A boszniai népirtás 20 év távlatából

Két évtized telt el a srebrenicai népirtás óta, amelynek a megemlékezésére több ezer ember gyűlt össze, hogy lerója kegyeletét az értelmetlenül kioltott áldozatok emléke előtt. Srebrenica vérrel áztatott földjén még napjainkban is folynak az áldozatok azonosítását szolgáló munkálatok, ennek eredményeképpen tudtak azonosítani a közelmúltban újabb 136 áldozatot.[1] A megemlékezést kivitelező és koordináló szervezet elnöke, Hamdi Fejzic a béke és a tolerancia eszméjének („напомнить об идеях мира и толерантности.”) a relevanciáját hangoztatta, ami az emlékmenet alapvető szellemisége kell, hogy legyen.

Bővebben...

Újra megnyitja kapuit a Ferhadija mecset Bosznia-Hercegovinában

A bosnyák Banja Luka városának egyik központi épülete a 16. században emelt Ferhadija mecset, ami Ferhát Pasa mecsetje (bosnyákul: Ferhat-pašina džamija/ törökül: Ferhad Paşa Camii) néven is ismert. Eme szakrális épület nagy jelentőséggel bír az Oszmán-kori építészet Balkánon fennmaradt emlékei között, annak építészeti és művészeti vonatkozásai okán is. A nevezett mecset a kilencvenes évek elején a délszláv háborúk viharában kényszerült a pusztulás útjára lépni a szerb nacionalisták támadásainak következtében, hogy aztán 2016 májusára újjá legyen építve, s újfent kitárhassa kapuit a vallási egységet szimbolizálván.[1]  

Bővebben...

Oszmán-kori rendeletek egy boszniai múzeum falai között.

Szarajevó egyik legősibb ortodox temploma, amely mára múzeummá avanzsált, értékes kincseket rejt a falai között: 5 db. Oszmán-kori rendelet 'került a felszínre', amelyek a XV.-XIX. század között fogantak, s jelentőségük súlyát érzékeltetve jegyezte meg Valdislav Topalovic, hogy „ezek a történelmi bizonyságok azok, amelyek a szultán udvara és az ortodox templom közötti kapcsolatról árulkodnak”. Többek között, az 1695-ös szultáni dekrétum is ezen rendeletek sorai között van, amelynek keretein belül, a szultán betiltotta az alkohol értékesítését.

Bővebben...

Ajánló