info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Az „ISIS” felemelkedése: A takfīrizmus erejének multidiszciplináris vizsgálata. OTDK kézirat, 2015.

Online: Kattints ide! 

Istennek hála, végre megszületett a teljes Dāʻish - kérdést érintő tanulmányom, amelyben, minden kérdés reflektorfény alá kerül, ezáltal pedig tisztázásra kerülnek a valós körülmények, folyamatok és korrekt interpretációk. Argumentálásom alátámasztása érdekében, górcső alá veszem a hiteles iszlám tudományos munkákat, amelyek által megvilágítom a tényleges kalifátus körülményeit, a ǧihād (dzsihád) lényegét, azokat a feltételeket és körülményeket, amelyeknek kötelező jelleggel kell abszolválódniuk az iszlám tükrében, amely elutasítja a terrort.

 

KeletfényeiDolgozatom tartalmát érintve, ilyen mélyreható és széleskörű munka (rengeteg indolens badarság elutasításának a felhívásával tűzdelve), még nem igazán született (természetesen) magyar nyelven, de idegen nyelveken sem nagyon. Diszciplináris megközelítésben van benne: Teológia, vallástudomány, pszichológia, komparatív államelmélet, lélektan, történelem, biztonságpolitika, eszme- és ideológiatörténet tudományos kontextusban.

Rövid  summárum:

The Rise of „ISIS”: A Multidisciplinary Study of the Power of Takfirism:

The „ISIS” (Dāʻish) is not only a terrorist group. It is a political and military organization that holds a radical interpretation of Islam as a political philosophy and seeks to impose that worldview by force on Muslims and non-Muslims alike. They have established what they regard as a state which includes large swaths of territory in Syria and Iraq. All decisions are based on a hardline interpretation of šarīʿah (Islamic law), which is brutally enforced in the areas controlled by the „ISIS”. Their doctrine allows them to proclaim as takfīr (heretics) Muslims who deviate from their strictly defined interpretation of Islam. It has shown no compunction about immediately killing anyone who disagrees with it, who is of the wrong religious sect or who is perceived to be an opponent. „ISIS” is horrifying, not only because of what they advocate but which historic scholars words are being manipulated so easily to fit their narrative. Muslim scholars and communities have made it clear that the religion of Islam has nothing to do with the criminal acts and horrific atrocities committed by this group, therefore „ISIS” is not just un-Islamic, it is anti-Islamic. Islam prohibits the extremism exhibited by „ISIS”.

 

Az „ISIS” felemelkedése: A takfīrizmus erejének multidiszciplináris vizsgálata:

Az „ISIS” (Dāʻish) nem csak egy egyszerű terrorista csoportosulás. A szervezet egyaránt rendelkezik katonai és politikai ággal is, amely az iszlámot, mint politikai filozófiájuk eszközét, radikálisan félreinterpretálva használják, hogy azáltal, az erő útján tudjanak hatalomra szert tenni muszlimok, és nem muszlimok felett, világszerte. Szíria és Irak jelentős méretű territóriumain hozták létre azt a hatalmi struktúrát, amelyet államként definiálnak. Az irányításuk alatt lévő területeken, a šarīʿah (iszlám törvénykezés) brutális jellegű erőszakos átinterpretálásával kormányoznak. Doktrínájuk szerves részét képzi a takfīr (hitehagyás) proklamációja, amely bárkire vonatkozik, aki megkérdőjelezi a szervezet ideológiáját, és a vonatkozó kivégzést azonnal végrehatják az illetőn. Ideológiájuk alátámasztása érdekében, az iszlám szellemiségét, annak neves képviselőinek tanításait is, teljes mértékben, erőszakosan átalakították. Számos muszlim tudós, és közösségek nyíltan kifejezik azon állásfoglalásukat, hogy az „ISIS”-nek semmilyen köze sincs az iszlámhoz, és minden muszlimnak egyértelműen el kell határolódnia ezektől a brutális bűntényektől, amelyeket ez a szervezet hajt végre. Ebből fakadóan, az „ISIS” nem iszlám entitás, sőt, a korrekt megnevezés az iszlám-ellenesség az, amely leírja azokat a tetteket, amelyeket egyaránt megtilt az iszlám, de az „ISIS” rendszeresen alkalmazza.

 

Ajánló