info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

ḤAQĪQĀH 1. szám: A Dāʻish ("ISIS") kérdés - A muszlim tudományos világ általi teljes körű elutasítás (Első rész!):

 

Kétségkívül, az egyik legrelevánsabb (de nem egyedüli) nemzetközi kooperáció, a Dāʻish gyarló és hipokratizmussal vegyített brutalitásának az elutasítására, a világ minden részéről, több mint 120 muszlim vallás- és jogtudós egybehangzó véleményét tartalmazó „Nyílt levél”, amelyet Abū Bakr al-Baġdādī-nak, és az őt követőeknek írtak, 2014. szeptember 24.-én.(1.) Ebben a levélben, az iszlám teológiai utasításainak és előírásainak autentikus, valódi arcát, és tartalmát analizálják 24 pontban, és azokkal korrelálva, pontról-pontra mutatnak rá, az Dāʻish hiteltelenségére, és képmutató, erőszakos sui generis lényére.

 

Mind az imāmoknak (vallási vezetők), mind a tudósoknak kötelessége, hogy kellő módon oktassák a fiatalokat, információkkal és útmutatásokkal lássák el őket a helyes úton való haladás érdekében. Az olyan szervezetek, mint a Dāʻish, al-Qāʿida vagy az ash-Shabāb eltérítették a az információk helyes közlését! Az extrémizmus fenyegetése, a vér utáni sóvárgás megváltoztatta az [iszlám] igazi megértését, és a megváltás egyetlen eszközének a megdicsőitett erőszakot tette. A fiatal muszlimokat megtévesztették, félrevezették, az ártatlanságuka pedig elrabolták. A propaganda által hangoztatott hazugságokat voltak kénytelenek elfogadni. Az extrémizmus igaza nem is állhatna távolabb az iszlám valóságától.(2.)

A Ḥaqīqāh pontosan ezzel a céllal született meg, hogy ezeket a folyamatokat megvilágítsa, brit muszlim tudósok összefogásával. A folyóirat alapvető célja, hogy a tudomány hozzájárulásával, elérhetővé váljon a muszlim fiatalok oktatása az extrémista mozgalmak valós arculatáról. A folyóiratban publikáló tudósok egyöntetű célja, hogy felelősségteljesen prezentálják a korrekt, tájékoztató és oktató jellegű Korán és Sunnah interpretációkat, mint az egyetlen adekvát eljárást, amellyel szembe lehet helyezkedni a gonosszal, az immoralitással és a destruktív hatású szemléletmóddal.
A neves gondolkodásformálóknak s tudósoknak egyaránt feladata, hogy megértse mindazon vívódásokat és küzdelmeket, amelyekkel szembe kell nézniük a fiataloknak, a kortárs muszlim generációknak, és ezáltal biztosítani lehessen a szükségleteiket. Az alábbi gondolatot pedig szem előtt kell tartani; Az extrémizmus fasād-ját (félrevezetés, morális korrupció Isten ellen) meg kell szüntetni. A szélsőségesek szűklátókörűségének valóságát be kell mutatni.(3.)

A brit imāmok  által írt felhívásban részletezve van, hogy „minden alkalmat megfogunk ragadni, annak érdekében, hogy kifejezzük és hangsúlyozzuk, hogy ‟nem a mi nevünkben és nem a mi hitünkben hajtják végre tetteiket” ezen szélsőséges entitások. (4.)

1., Sajnálatos tény, hogy a nemzetközi híradásokban, zsurnalisztikai jelentésekben gyakorlatilag nem, vagy csak periférikus jelleggel jelent meg, az ezzel a roppant mód szignifikáns eseménnyel kapcsolatos beszámolók. Ez annak tükrében is problematikus, hogy a Dāʻish és más szélsőséges  tartalmú híradások általánossá váltak, ugyanakkor, az iszlám valóját, annak teológiai manifesztálódását, és a terrort elutasító muszlim kútfők akkurátus állásfoglalása, gyakorlatilag negligálva lett (és van is): Open Letter to Al-Baghdadi. Online: http://lettertobaghdadi.com/index.php. A témában átfogóan lásd: Fodor, István: Az „ISIS” felemelkedése: A takfīrizmus erejének multidiszciplináris vizsgálata. OTDK kézirat, Szeged, 2015. 39-44. Online: Kattints ide
2.,Warraich, Shaukat: Editorial. In: Ḥaqīqāh. Exposing the Truth. Issue 01. 2015. 4-7. Online: http://imamsonline.com/blog/wp-content/uploads/2015/03/Haqiqah-What-is-the-Truth-Behind-ISIS.pdf
3., Uo.: 6-7.
4., Az On Islam honlap által közreadva: „Un-Islamic State‟ is Slur to Islam, UK Muslims. On Islam, 2014.09.14. Online: http://www.onislam.net/english/news/europe/477435-un-islamic-state-is-slur-to-islam-uk-muslims.html

 

Ajánló