info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Vallásközi párbeszéd és barátság 15 év távlatában: Khalid Latif és Yehuda Sarna

A XXI. század hajnalának egyik legemblematikusabb eseménye a 9/11 óta már 15 év telt el, amely tragikus esemény egyaránt mély hatást gyakorolt New York városának két jelentős vallási tisztségviselőjére (az adott évben még egyetemi hallgatójára), nevezetesen Khalid Latif imāmra és Yehuda Sarna rabbira is, akikben egyértelműen megfogalmazódott, hogy missziójuk centrumában a kölcsönös nyitás, a megismerésre való törekedés és a vallásközi dialógus égisze kell, hogy álljon.[1]

Napjainkra Sarna rabbi és Latif imām együtt vezetik a New York-i Egyetemen (NYU) 2012-től működő Global Center for Academic and Spiritual Life nevű multikulturális és vallásközi kapcsolatok fontosságát fókuszba állító szervezetet.[2] A nevezett szervezet jelentős munkát végez a fiatalok tudatos edukációjával kapcsolatban, igyekszik feltárni a sokszínűség virágzó gazdagságát, az egymás megismerésére törekvő személyes találkozók/események létrehozását, továbbá a különböző vallási és kulturális háttérrel rendelkező fiatalok közös, építő jellegű projektekben való részvételét is biztosítják. [3]  A két vallási vezető úgy véli, hogy személyes barátságuk és elszánt törekvésük a közös (egyetemes) értékek táplálása iránt megfelelő példázat lehet a különböző vallások és kultúrák közötti párbeszédre, és az arra való törekvésre.

Keletfényei

[1] Lawton, Kim: Remembering 9/11, a rabbi and imam nurture interfaith friendships. Religion News Service, 2016.09.09. Online: http://religionnews.com/2016/09/09/911-a-rabbi-imam-interfaith-friendships/

[2] A szervezet öndefiniálásában ezt olvashatjuk: „A Global Spiritual Life a New York-i Egyetemen működő nyitott, autentikus és vibráló közösség, amely a vallás(ok) és a spiritualitás nemzetközi párbeszédét állítja fókuszba. Célunk, hogy az egyetemen és azon túl is lehetőséget és eszközöket biztosítsunk ahhoz, hogy a vallások közötti kapcsolatok és a spirituális érintkezések megvalósulhassanak.”  A leírást, illetve a szervezet széles körű tevékenységeit és programjait lásd a GSL hivatalos honlapján: http://www.nyu.edu/students/communities-and-groups/student-diversity/spiritual-life.html (Letöltés: 2016.09.19.)

[3] The Pluralism Project - Harvard University: Global Spiritual Life at NYU / Of Many Institute for Multifaith Leadership. Online: http://pluralism.org/promising-practice/global-spiritual-life-nyu/ (Letöltés: 2016.09.19.)

 

Ajánló