info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Kenyai muszlim vallási vezetők és a „Béke Karaván” (Muslim clerics launch "Peace Caravan")

Kenya fővárosában, Nairobi utcáin – a lokális muszlim közösség szervezésében – 2015 augusztusának utolsó napjaiban került megrendezésre a terrorizmus elleni küzdelem és a fiatalok szélsőségesedése ellen fellépő „Béke Karaván” (караван мира) rendezvény. Érdemes megemlíteni, hogy ez a prevenciós célzattal is rendelkező kezdeményezés nem egyszeri megrendezésű volt, hanem egyféle „utazó karavánként” funkcionálva, számos városba látogat el, hogy a fiataloknak a hit igazi jelentőségét bemutassa és a harmóniára, illetve a békére való törekedést szolgálja.

 

KeletfényeiA Nairobi imāmok (muszlim vallási vezetők) egyesületének (объединения имамов Найроби, NMC) vezetője a szélsőségek teljes elutasításának felhívásával nyitotta meg a rendezvénysorozatot (2015. augusztus 27-én), beszédének legfőbb üzenete pedig: „Ислам значит мир, и всякий, кто ставит его под угрозу, противоречит истинным ценностям этой религии” azaz „az iszlám jelentése [fordítása] béke, és akárki, aki veszélybe akarja sodorni azt, magával a vallás igazi értékeivel helyezkedik szembe.”[1] A „Béke Karaván” egyben a vallásközi dialógus pártolója is, amelynek bizonyítéka, hogy a helyi keresztény közösség is képviseltette magát a rendezvényen, és annak célkitűzésével – a fiatalok radikalizálódási folyamatának megállításával – is osztozik.

NMC have launched a peace caravan that will preach against terrorism and radicalisation of youth. The launch was attended by several Christian representatives who have worked closely with NMC to create ways of eradicating youth radicalisation. They expressed their support for the initiative saying it will go a long way in the fight against terror.

 

[1] Ислам для всех! Мусульманское духовенство Кении организовало «караван мира». Ислам для всех! 2015.08.31. Online: http://islam.com.ua/news/19815-2015-08-31-07-50-39

 

 

 

Ajánló