info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Görke, Andreas – Pink, Johanna (szerk.): Tafsīr and Islamic Intellectual History. Exploring the Boundaries of a Genre. Oxford University Press, 2015.

Mit jelent az a meghatározás, hogy Qurʾān (Korán) értelmezés? A kutatások milyen szakmai műfajokat termeltek ki a téma vizsgálatának célzatával?

Maga a tafsīr (tehát az értelmezés) szűkre szabottan annyit jelöl, hogy az adott versekkel kapcsolatos értelmezési láncolatokat követjük végig lépésről-lépésre, vagy inkább egy szélesebb kontextust megvilágító megközelítésre utal, amely egyaránt kitér a jogtudományi, illetve a történetmeséléssel és fordítással kapcsolatos aspektusokra is? Nyilván felmerül a kérdés, hogy kinek és milyen alapon nevezhető hitelesnek a tafsīr-ja? Az Andreas Görke és Johanna Pink által szerkesztett Tafsīr and Islamic Intellectual History: Exploring the Boundaries of a Genre mű ezeket a kérdéseket járja körül nagy alapossággal, így a témában érdeklődök s kutatók számára egyaránt ajánlott alkotás. 

A mű létrejöttében mintegy 15 kutató vett részt annak érdekében, hogy minél inkább sokrétűbben lehessen vizsgálat alá helyezni az iszlám szentírásának értelmezési lehetőségeit övező intellektuális sokszínűségét. 

További beszámolóért lásd: https://lawandreligionforum.org/2015/03/04/tafsir-and-islamic-intellectual-history-exploring-the-boundaries-of-a-genre-gorke-pink-eds/

What does it mean to interpret the Qurʾān? What kinds of literary genres have produced and continue to produce such inquiry? Is tafsīr only a line-by-line commentary or could it be something broader, blended with genres of law, storytelling, or translation? Whose authority counts and why? Tafsīr and Islamic Intellectual History: Exploring the Boundaries of a Genre aims to address these questions in its ambitious agenda.

A témában lásd még: Pink, Johanna: Contemporary Qur'anic Exegesis in Historical Perspective. Freiburg, University of Freiburg, 2017. Beszámoló: http://keletfenyei.hu/index.php/konyvajanlo/171-konyvajanlo-pink-johanna-contemporary-qur-anic-exegesis-in-historical-perspective-freiburg-university-of-freiburg-2017 

 

Ajánló