info@keletfenyei.hu
+36 70 312-4617
Kapcsolat
klimaprofik.hu

Shaykh Muḥammad al-Yaʿqūbī felszólása a genfi béketárgyaláson [Global Peace Summit at UN Geneva - Video]

Világunk egy olyan kritikus szakaszában élünk, amikor különösképpen fontos, hogy beszéljünk és tegyünk az egymás irányába való közeledésért, a békéért, ahogy a vallásszabadságért is, nyitotta meg prezentációját a szíriai tudós.

A felszólalást lásd itt: Global Peace Summit at UN Geneva | Shaykh Muhammad al-Yaqoubi. 2016.11.26. Online: https://www.youtube.com/watch?v=bspbS9KuJxs&feature=youtu.be (Letöltés: 2016.11.27.)

A-Yaʿqūbī előadásának kezdő soraiban arra is felhívta a figyelmet, hogy a különféle szélsőséges entitások milyen gátlástalanul használják fel az iszlámot, mint eszközt (ahogy ezt a folyamatot bármelyik másik vallás esetében is megfigyelhető azok történelme során) annak érdekében, hogy az erőszak alkalmazásával próbálják megvalósítani bigott s tudatlan materiális céljaikat. A tudósnak 2015 derekán jelent meg a Refuting ISIS: A Rebuttal Of Its Religious And Ideological Foundations (a Sacred Knowledge kiadó gondozásában) című könyve, amelyben az „ISIS” (Dāʻish) ideológiai pilléreinek a lebontását öntötte formába az iszlám elsődleges forrásainak tükrében, s a munka egyébként elengedhetetlen olvasmány a témában.[1] Al-Yaʿqūbī a könyvében is hivatkozás alá vett, 13. században élt neves jogtudós-teológus Ibn al-Qayyim szavait idézte annak érdekében, hogy érzékeltesse azt, hogy amit a szélsőségesek az iszlámra hivatkozás címszava alatt tesznek, azok a tettek pontosan hogy az iszlám tanításaival ellentétesek.

Bármilyen olyan szabályozás vagy vallási szellemiségű tanítás, amely az iszlámra hivatkozik, de egyúttal szembehelyezkedik az irgalommal, a bölcsesség és az élet megóvásával s védelmezésével, az nem tartozik az iszlámhoz. Ezek a megközelítések sosem reprezentálhatják Isten útmutatásait, mivel ezen megközelítések során az ember által végrehajtott félreértelmezéseket, mesterséges betoldásokat és torzításokat azonosíthatjuk, amelyek vallási köntösbe lettek bújtatva.”

A felszólaló külön hangsúlyozta azt is, hogy milyen nagy szerepe van a tudósoknak, a véleményformálóknak és a döntéshozóknak abban, hogy a világ milyen irányba halad tovább, hogy tudunk-e párbeszédet teremteni, amely végső soron elengedhetetlen kötelessége és felelőssége is az emberiségnek. A kooperációra, a dialógusra hozott személyes példázatában felidézte gyermekkorát, amelyet Damaszkuszban töltött, azon belül is az óvárosban található nagymecsetnél szerzett tapasztalatait, amelynek működéséért hosszú időkre visszavezetve a felmenői voltak a felelősek. Al-Yaʿqūbī elmondta, hogy maga a nagymecset környezetében egy viszonylag kis területen éltek egymás mellett keresztények, zsidók, síiták és szunniták, amely közösségek között feszültségmentes kapcsolat volt megfigyelhető, akár egy gyász vonatkozásában tanúsított vigasznyújtásról is volt szó, akár vallási vagy éppen politikai témák is kerültek szóba. Napjainkban pedig pontosan ez az a vallásközi és kultúraközi harmónia s béke, amelyek a kortárs Szíriában eltűnőben vannak. 

 

[1]A könyvvel kapcsolatos ajánló az alábbi linken olvasható: http://keletfenyei.hu/index.php/isis-d-ish/muszlim-tudosok-valasza-aq-q-h/67-shaykh-muhammad-al-yaqoubi-refuting-isis-a-rebuttal-of-its-religious-and-ideological-foundations (Letöltés: 2016.11.27.)

Ajánló